Jdi na obsah Jdi na menu
 


konec sezony závodního družstva

 

Skončila sezona našeho závodního družstva.


Jaká vlastně byla zavodní sezona našeho plavačkového družstva?
Úvodní kolo první ligy v plavané, které se odehrávalo o prvním dubnovém víkendu v ne příliš dobrých klimatických podmínkách na Novomlýnských nádržích poblíž obce Pasohlávky, dopadlo pro naše barvy poměrně slušně. Bylo třeba lovit cejny na vzdálenost i přes padesát metrů což není s anglickým splávkem technicky úplně jednoduché.

 

Střed tabulky na úvod byl dobrý start. Druhé kolo se pořádalo na řece Odře v Ostravě. Bohužel se potvrdily zvěsti o velmi slabé rybí obsádce v tomto termínu a ze závodu se stal boj o oukleje nebo nějakou nahodilou větší rybu v podobě tlouště, parmy nebo kapra. Tento závod nám nevyšel a umístění u konce tabulky jsme po vynaloženém úsilí při přípravách nesli s velikou nelibostí.

 

Třetí kolo nás přivítalo v Uherském Hradišti. Krásná řeka Morava, kde se dá chytat opravdu slušné množství velkých ryb nám tentokrát trochu zamotala hlavy v podobě neuvěřitelného množství ouklejí, které dravě atakovaly vše co spadlo do vody. Takže jedna cesta byla zavřít oči a chytat celý čtyřhodinový závod oukleje s tím, že se jich dá chytit až 1000 kusů, což znamenalo střed v pořadí. Nebo druhá cesta, zkusit eliminovat oukleje a odchytat pár pěkných cejnů. Úspěchy jsme měli v tomto kole nevyrovnané, protože nám oba dva dny někdo z týmu „ustřelil“ a my brali osmé místo.

 

Čtvrtý závod nás měla čekat naše milovaná trať na Labi v Mělníku. Již týden před ligou se tu konal pohárový závod, na kterém náš kapitán obsadil druhé místo, takže jsme měli podrobné informace a mohli jsme se řádně připravit, abychom si trochu zlepšili náladu. To jsme ale ještě netušili, co může nastat. Páteční trénink proběhl standardně, chytali jsme velké množství cejnů, skaláků a plotic, jak je to tu poměrně běžné a vše jsme vyladili na víkendový závod. Problém nastal někdy v noci z pátku na sobotu, a to konkrétně neuvěřitelný pokles hladiny, kdy voda spadla o přibližně dva metry a nám se naskytl pohled na obnaženou kamennou regulaci tvořící břeh řeky. To mezi všemi vyvolalo údiv a paniku, protože toto nikdo z nás před tím neviděl. Po dlouhých hodinách zjišťování příčiny a řešení nastalé situace přišla velmi nemilá zpráva. Několik kilometrů po proudu nastala porucha na jezu v Liběchově, což mělo za následek pokles jedné ze zdviží zadržujících vodu, a tím pádem došlo doslova k vypuštění celého úseku nad jezem. Tato havárie měla za následek vyhlášení zákazu rybolovu v postižené oblasti. Tuto skutečnost jsme museli
hořce polknout a vzít ji jako fakt. Tím byla celá soutěž ukončena, a my nakonec po peripetiích nejvyšší soutěž udrželi.


Jméno naší organizace však nezviditelňoval pouze náš tým. I tento rok se dostal do výběru reprezentace České republiky kapitán našeho plavačkového družstva Aleš Flanderka. Mistrovství světa se konalo poblíž španělského městečka Mequinenza na přehradě řeky Ebro. Naší reprezentaci se sice nepovedlo navázat na předešlé dva medailové ročníky, ale 7. místo z 25 států není rozhodně žádným propadákem. U reprezentantů však ještě nekončíme! Zdenda Vlach, člen kolínského rybářského kroužku a zároveň nejmladší závodník našeho družstva, který již ve svých dvanácti letech nastoupil v seniorské první lize, čímž se stal jedním z vůbec nejmladších závodníků v historii tohoto sportu, byl díky svým schopnostem nominován do juniorské reprezentace České republiky v plavané a účastnil se mistrovství světa v portugalském Coruche, kde se rozhodně neztratil. Jsme rádi, že zkušenosti nabyté v tuzemských i mezinárodních závodech může Aleš předávat našemu rybářskému potěru v kroužku, který vedou spolu s Františkem Machačem. Jemný lov mnoha rybek na „obyčejný“ bič se splávkem je totiž to pravé pro získání dalších tichých bláznů, ač se pak vydají svou vlastní cestou v pestrém rybářském životě.

 

Děkujeme moc naší organizaci za veškerou podporu a za to, že jí péče o naše revíry i jejich šupinatou obsádku není lhostejná!!!

 

Plavačkový tým MO Kolín

 

dsc03102u.jpgdsc04436u.jpgdsc05277u.jpgdsc05280u.jpgdsc05305u.jpgdsc05327u.jpgpndrej-cejnu.jpg